Materialen/Materials

Aan de kwaliteit van het doek hecht ik veel waarden. Katoen en linnen of een combinatie ervan, zijn twee mogelijkheden voor een goed doek. Ook een combinatie ervan is mogelijk. Puur linnen is weliswaar de beste kwaliteit. Een witte grondlaag is ook een noodzaak om de verf goed te laten hechten en natuurlijk dat het stuk uiteindelijk gevernist wordt. Deze toplaag zorgt ervoor dat men het schilderij naderhand voorzichtig kan afdoen als het vuil is geworden.

De oudste werken bestaan puur uit potlood en viltstift. De meeste oude tekeningen zijn op karton of papier getekend met surrealistische onderwerpen. Later ben ik met meerdere materialen gaan werken. Deze combineerde ik en zo ontstonden er werken die uit gemengde technieken bestonden. Denk aan houtskool, inkt, aquarel acryl en etc. Uiteindelijk ben ik overgegaan op olieverf. Ook werden de onderwerpen steeds realistischer. Goede olieverf (standaard kwaliteit; “Winton).” De laatste 20 jaar bestonden mijn werken voornamelijk uit landschappen en portretten.

Met het aanbieden van lijsten ben ik al lang geleden gestopt, omdat het voor een ieder verschillend is wat mooi is en niet mooi.

Als ik een werk in opdracht maak, toon ik de kosten van het materiaal, omdat dit o.a. de waarde van het schilderij bepaalt.

Men kan ook met bijvoorbeeld schuursponsjes schilderen, er zijn veel mogelijkheden om gemengde technieken te hanteren bij een werk.

Als men een tekening met stiften maakt is de Eddingstift 1 van de beste merken qua stiften, kortom als men een werk maakt bepalen het doek, de materialen, het raamwerk en de afwerking (denk aan vernissen) de uiteindelijke waarde van het schilderij.

De hardheid en de kwaliteit van een potlood bepaalt de uiteindelijke kwaliteit van een tekening.

Om een goede impressie te krijgen wat voor materialen er zijn en wat ze kosten adviseer ik als u iets wilt maken of laten maken de produkten stap voor stap op internet per bedrijf te vergelijken qua kwaliteit en prijs. Bijvoorbeeld als je iets over kwasten wilt weten. Kijk dan bijvoorbeeld op penselen.nl

Materialen om te schilderen zijn zeer prijzig!!

De kwaliteit en de keuze van het soort kwast zal invloed hebben op het eindresultaat van het schilderij.

De kwaliteit van de verf bepaalt het eindresultaat en de levensduur van het werk.

Schetsen. (keuze kwaliteit papier).

Je bent net gestart met tekenen, of je tekent al een tijdje. Een vraag die dan meestal gesteld wordt is: Welk papier moet ik gebruiken? Wij helpen je een handje op weg!
Papier bestaat in allerlei kleuren met verschillende diktes en structuren. Soms tref je zelfs een tekenblok waarop staat: “zuurvrij”. Wat betekent dit allemaal? Om een goede keuze in tekenpapier te kunnen maken, is het belangrijk dat je weet wat de structuur, dikte en zuurgraad van papier betekent. Als je deze 3 onderdelen goed kent, is het een stuk gemakkelijker om een goede keuze in papier te maken. Laten we daarom even in het papier duiken.
Structuur, dikte en zuurgraad van papier
Papier bestaat uit een dikte, een structuur en soms bevat het zelfs zuur. Bij het aanschaffen van tekenpapier zijn dat de 3 belangrijkste onderdelen waar je op moet letten. Hieronder een korte uitleg wat deze 3 onderdelen inhouden.
De structuur
De structuur van het papier bepaalt de gladheid van het papier. Hoe korreliger de structuur, hoe ruwer het papier. Een fijnere structuur betekent een gladder papier. Het is even experimenteren om te bepalen wat je mooi en prettig vindt om op te tekenen.
De dikte
De dikte van het papier bepaalt de stevigheid. Hoe dikker het papier, hoe steviger. De dikte van het papier wordt uitgedrukt in g/m2. Dit wordt altijd vermeld op een tekenblok.
Maargoed, wat betekenen die getallen dan? Om je een idee te geven heeft standaard printpapier een dikte van 80 g/m2. Visitekaartjes zijn een stuk dikker, beetje kartonachtig. De dikte van visitekaartjes varieert tussen de 250 g/m2 en 300 g/m2. De standaard betaalbare tekenblokken hebben een dikte van ongeveer 120 g/m2. Hoe zwaarder het papier, hoe duurder het wordt.
De zuurgraad
Soms lees je wel eens iets over de zuurgraad van papier. Wat betekent dit? Simpelweg betekent dit dat als er zuur in je papier zit, dat het op den duur bros zal worden en zal gaan vergelen.
Het meeste tekenpapier is tegenwoordig zuurvrij. Dit wordt vaak vermeld op tekenblokken. Soms staat er “acid free” op geschreven. Dat is Engels voor “zuurvrij”.
Wanneer kies je welk tekenpapier?
Hierboven staat beschreven waar je op moet letten bij het kopen van tekenpapier. Nu je dit weet, kan je makkelijker een keuze maken. De keuze van het tekenpapier hangt ook samen met wat je ermee wil doen. Wordt het een schets, een tekening met grafietpotlood, een pasteltekening of een tekening gemaakt met houtskool?.

Raamwerken voor werken op doek.

Van hout en stevig. Hier wordt met spijkertjes een doek op gespannen. Goede kwaliteit (kan ook met schroefjes bevestigd worden).

Dit soort raamwerken zijn minder sterk. De kwaliteit van het hout is minder goed.